Otvoritev razstave POTOVANJA IN POTOVALNA SREDSTVA SKOZI ČAS

Otvoritev razstave POTOVANJA IN POTOVALNA SREDSTVA SKOZI ČAS

NAGRADE IN DIPLOME

TEMA A

1.NAGRADA

Klavdija Štajdohar

Floating market

2.NAGRADA

Matevž Cerar

Mesto fjordov

3.NAGRADA

Peter Rojc

V nov dan

DIPLOMA

Erna Kraševec Ravnik

Pot

DIPLOMA

Mateja Absec

Duša in telo

DIPLOMA

Milan Jazbec

Ruj

TEMA B

1.NAGRADA

Matevž Cerar

Ne joči, Peter

2.NAGRADA

Janez Kosmač

Medvozje stare dame

3.NAGRADA

Lili Jazbec

Old timer

DIPLOMA

Erna Kraševec Ravnik

Na privezu

DIPLOMA

Uroš Resnik

Premalo snega

DIPLOMA

Albinca Kosmač

Odslužen

TEMA C

1.NAGRADA

Peter Rojc

Iluzija

2.NAGRADA

Blaž Peterka

Odkrivanje preteklosti

3.NAGRADA

Lili Jazbec

V dvoje je lepše

DIPLOMA

Mateja Absec

Družina

DIPLOMA

Matevž Cerar

Zakovičeno

DIPLOMA

Tinkara Koleša

Zahod

 

Floating market

Mesto fjordov

V nov dan

 

 

Mnenje o razstavi
Lado Kutnar
Podgorje 69b
1241 Kamnik


Letna klubska razstava 
FKVK Mavrica Radomlje 
za leto 2016

Tokratna razstava FKVK Mavrica predstavlja fotografsko ustvarjanje članov društva v treh različnih vsebinskih sklopih. Nosilni temi prikazujeta potovanje v dveh dimenzijah, v sedanjost in v preteklost. Potovanja v dimenziji sedanjega časa in potovalna sredstva preteklih časov, predstavljena v prvih dveh temah te razstave, v sebi nosijo močno simboliko društva FKVK Mavrica. V prvi temi zaslutimo vso živahnost društva, ki se napaja z mlado energijo v iskanju sveže, še nepoznane motivike daleč izven meja domače vasi. Pravi odraz trenutnega utripa društva je tudi veliko število sodelujočih članov na tokratni letni razstavi, od katerih mnogi prihajajo iz mlajših generacij. Mlajše generacije se z določeno zadržanostjo podajajo v neznani svet novega dne, ki ga z radovednostjo zrejo skozi kamniti obok sedanjosti. Vedoželjnost in iskanje novih pogledov vodi fotografske ustvarjalce preko z rujem obarvane sivine kraških kamnišč, naprej preko zasanjane mehkobe toskanskih gričev do vsakodnevne živahnosti italijanskih mest ali pa mimo umirjeno barvitih severnih obzorij vse do bučnih eksotičnih tržnic daljnega vzhoda. 

Zagotovo pa pravi simbol žilavosti in vztrajanje društva lahko prepoznamo v kolesih stare dame, parne lokomotive, ki kljub počasnejšemu sopihanju po več desetletjih še vedno premaguje vse današnje vzpone in razdalje ter se nenehno smelo podaja v nova obzorja. Motivi povezani s potovalnimi sredstvi nas popeljejo v malo oddaljene, romantične čase neke mladosti, ki jo zaslutimo v prizoru otroške brezskrbnosti na konjski vpregi sredi poletnega polja. Življenje društva se na trenutke zazdi kot vijuganje sopihajočih old-timerjev na zaviti prašni cesti preteklih desetletij, ki navkljub nenehni tekmi s časom sodobnega sveta, ne odnehajo na svoji začrtani poti. Tudi če jim na trenutke zmanjka prepotrebne osnove, še vedno vztrajno vlečejo naprej. Zunanji opazovalec dobi občutek, da je barka društva že dolgo varno na privezu, čeprav so jo v desetletjih že neizprosno načele sile narave. Tudi ko počasi izgubljajo svoje prvotno poslanstvo, kot nekoliko pozabljeno leseno kolo, še vedno v spodbudo ostaja njihova neminljiva estetika. 
V prosti temi tokratne razstave pa resnično začutimo vso sproščenost, širino in kreativnost fotografskega beleženja, od iskanja iluzij skozi svetlobne odseve do močnih impresij minljivih trenutkov. V igri svetlobe, ki zariše topel nasmeh na obrazu mladega dekleta, ali ko obsenči zaljubljeni par, je optimizem prihodnjega časa več kot očiten. Optimizem za prihajajoče čase društva pa jasno odseva tudi v motivu kamnitih skulptur v večernem soju in v živahnem koloritu na boku lesene barke. 
Tako kot družina labodov v črnini globin je vitalno delovanje in druženje radomeljskih Mavričarjev nekakšen jasen kontrapunkt današnjega časa, za katerega ugotavljamo, da je vse bolj zaznamovan z brezosebnostjo in potrošniško obarvanimi teminami. 

dr. Lado Kutnar, EFIAP, F1 FZS
Kamnik, 16. november 2016