Fotografski tečaj postavil piko na i v Arboretumu

Foto, kino in video klub Mavrica iz Radomelj vsako leto pripravi fotografski krožek za mlade fotografe, ki se mu v zadnjih letih vse bolj pridružujejo tudi starejši člani.

Zaključno delavnico so letos pripravili v Arboretumu Voljčji Potok, saj je park že pol stoletja motiv, s svojo estetiko pa tudi učilnica fotografov in filmarjev. V njem so potekale tudi delavnice in tečaji, ki jih je pred tridesetemi leti in več pripravljal mednarodni mojster Vlastja Simončič. Sobotno sončno dopoldne je bilo kot nalašč za fotografski safari. Razgibani francoski in dostojanstveni angleški del parka sta odlična tako za samostojne krajinske posnetke ali cvetni detajl kot za ozadje pri fotografiranju otrok ali porok.

Delavnico, ki je bila drugo soboto v septembru, je vodil Peter Rojc, izkušeni član Mavrice. Raziskovalno vprašanje je zastavil: kdaj sprožiti, da bodo podobe parka najbolj verodostojne, in kam se postaviti, da v fotografiji ne bo motečih dodatkov? Delavnica je bila odprta tudi za obiskovalce Arboretuma; deset se jih je priključilo Rojčevemu vodenju med najbolj fotogeničnimi rastlinami, ribniki in deli parka. Vešče je postavljal fotografe v različna okolja in jim delil namige ali vprašanja o kompoziciji, simetriji, barvah, dinamiki, ozadju, svetlobi, ostrenju,  izrezu in dinamiki. Dodajal je tudi odgovore o tehničnih nastavitvah fotoaparata. Odgovarjal je tudi na botanična vprašanja o vzgajanju, rasti in obrezovanju grmov in dreves, saj je po poklicu vrtnar in neposredni sosed parka, pozna pa tudi njegovo zgodovino. A Rojc gre v korak s časom, saj je udeležence delavnice že na začetku poučil, kako se naredi dober selfi.

Besedilo in foto: Igor Lipovšek

Članek v Slamniku, letnik LX, št.9, dne 25.9.2020.